استخراج اسانس کندربا آب فوق داغ و مقایسه با تقطیرآبی |
کد مقاله : 1099-IACC7 |
نویسندگان |
فاطمه خدمتگذار *1، علی حقیقی اصل2، مریم خواجه نوری2 1_ 2دانشگاه سمنان |
چکیده مقاله |
گیاهان دارای ترکیبات باارزشی هستندکه با انتخاب روش استخراج صحیح، می توان حداکثر غلظت ترکیبات مفید را با خلوص بالا ازماده مورد نظر استخراجکرد. انتخاب روش استخراج به نوع بافت گیاهی، نوع ماده موثره، و پایداری ماده موثره در برابر حرارت بستگی دارد. روش سنتی استخراج این ترکیبات استفاده از حلال می باشد، که دارای مشکلات متعددی از جمله زمان طولانی فرآیند، انتخاب پذیری کم، بازده پایین وکاربرد مقادیر زیاد حلال سمی است، اما استفاده از روش های نوین استخراج بعنوان مثال تکنیک استخراج آب فوق داغ (SW) از جمله تکنیک های قادر به غلبه براین مشکلات می باشد که در آن از آب داغ تحت فشار استفاده می شود. دمای آب oC ۱۰۰-۳۷۴ و افزایش فشار تا نقطه ای است که حالت مایع آن حفظ شود (bar60- 10) و عامل کنترل کننده استخراج مواد بر اساس قطبیت، تغییر ثابت دی الکتریک آب با تغییردما است. ازجمله مزایای این روش انتخاب پذیری و بازده بالای استخراج، زمان کمتر فرآیند و عدم استفاده از حلال های آلی سمی و استفاده از حلال های ایمن و ارزان و نیز خلوص بالاتر محصول می باشد. به همین جهت در این پژوهش از این روش برای استخراج استفاده می شود.هدف از این تحقیق بکارگیری حلال آب فوق داغ بعنوان یک حلال سبزودوستدارمحیط زیست دراستخراج ترکیبات باارزش اسانس کندر بودو همچنین مقایسه بیشینه اسانس بدست آمده باروش تقطیرآبی بود.دراین پژوهش به دلیل پتانسیل استخراج آب فوق داغ دراستخراج موادآلی ودوستدارمحیط زیست بودن آن ,از این روش جهت جداسازی موادموثرموجوددراسانس کندراستفاده شد.آنالیزهایGC وGC/MS استفاده شد, با توجه به نتایج، دو ماده موثراینسنسول واینسنسیل استات دراین آزمایشها بصورت محسوس شناسایی شدند. میزان اینسنسول و اینسنسیل استات در روش تقطیر آبی ٥.٠٣ و ٥.٤٦ (درصدوزنی/وزنی)ودر روش استخراج باآب فوق داغ٤٦.٤٨ و ٢٢.٤٦(درصدوزنی/وزنی)تعیین شدکه به وضوح عملکرد روش استخراج آب فوق داغ را برای استخراج اسانس کندرودو ماده موثر مذکور نشان می دهد |
کلیدواژه ها |
استخراج، آب فوق داغ، تقطیر آبی ، کندر،اسانس |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |