تعیین مقدار ناتامایسین در محصولات لبنی با روش میکرواستخراج امولسیون سازی به کمک امواج فراصوت
کد مقاله : 1061-IACC7 (R1)
نویسندگان
پروین شهدوستی ثانی *1، فرناز موحدی2
1گروه شیمی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
2گروه پژوهشی مواد سلولزی و بسته بندی، پژوهشکده پژوهشگاه شیمی و پتروشیمی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
چکیده مقاله
در صنایع غذایی از ناتامایسین به عنوان نگهدارنده در پنیر، سس ها، ماست ، دوغ و آبمیوه استفاده می‌شود. هرچند ناتامایسین ترکیبی غیر سمی، غیر موتاژن و غیر آلرژی زا شناخته شده است اما سازمان استاندارد ایران استفاده از ناتاماسین را در بین محصولات لبنی تنها برای پنیر برای جلوگیری از کپک زدن سطحی به میزان حداکثر پنج میلی گرم بر متر مربع تعیین کرده است و استفاده از این نگهدارنده طبق استاندارد ملی 2453 در محصولات لبنی روزانه همچون ماست و دوغ غیر مجاز برشمرده است[1] . بر خلاف ممانعت های وضع شده در مصرف نگهدارنده ها در این دسته از محصولات، برخی صنایع تولید کننده محصولات روزانه ممکن است به منظور حل مشکلات میکروبی محصولات تولیدی بخصوص در فصول گرم سال در جهت کوتاه کردن پروسه انبارش در یخچال، از ناتامایسین استفاده کنند، . بنابراین ارائه راهکارهای مناسب به منظور اطمینان از عدم بکارگیری ناتامایسین در ماست و دوغ ضروری به نظر می رسد.
در میکرواستخراج امولسیون سازی به کمک امواج فراصوت (USAEME)به علت پدیده‌ی امولسیون شدن حلال استخراجی، سرعت انتقال جرم آنالیت از فاز نمونه به فاز استخراجی افزایش یافته که در نهایت ‌باعث افزایش سرعت و کارایی استخراج می شود. در این روش معمولاً یک ظرف استخراج مخصوص حاوی نمونه درون حمام اولتراسونیک محتوی یک مایع انتقال‌دهنده‌ی امواج فراصوت قرار داده می‌شود. سپس حلال استخراج به آرامی به فاز نمونه تزریق می شود در حالی که امواج اولتراسونیک برای مدت زمان معینی اعمال می شود. پس از جداسازی فازها، حلال استخراجی به دستگاه آنالیز منتقل می شود. در این تحقیق، روشUSAEME بر اساس به کارگیری حلال‌های آلی با چگالی بیشتر از آب به همراه آنالیز با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) برای استخراج و اندازه گیری ناتامایسین مورد استفاده قرار گرفت. پارامترهای موثر بر فرایند استخراج USAEME از قبیل نوع و حجم حلال استخراجی و قدرت یونی و pH مورد بررسی و بهینه سازی قرار گرفتند.
کلیدواژه ها
ناتامایسین، میکرواستخراج امولسیون سازی به کمک امواج فراصوت، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، محصولات لبنی
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است