بررسی اثر بعضی روغن های خوراکی بر پایداری تجمعات آسفالتین |
کد مقاله : 1037-IACC7 (R1) |
نویسندگان |
لقمان الباجی *1، بابک مختاری2، ناهید پوررضا2، شیرین باقرسایی1 1گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران 2استاد، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران |
چکیده مقاله |
خودتجمعی و رسوب آسفالتینها تولید نفت خام را با مشکل مواجه میکنند و باعث تحمیل هزینههای سنگین به صنعت نفت میشوند. یکی از روشهای مقابله با این مشکل استفاده از بازدارندههای شیمیایی است. در این پژوهش، اثر روغنهای خوراکی آفتابگردان و زیتون حرارت داده نشده و حرارت داده شده در دماهای ۶۰ و ۹۵ درجهی سانتی گراد بر پایداری آسفالتینها و با استفاده از طیف سنجی Uv-Vis بررسی شد. نتایج نشان داد که پایداری آسفالتینها در حضور روغنهای خوراکی حرارت داده شده افزایش یافته است. به نظر میرسد این افزایش پایداری به اسیدهای چرب آزاد که از هیدرولیز تریگلیسیریدها تشکیل میشوند میتوان نسبت داد. اسیدهای چرب آزاد شامل پالمیتیک اسید، استئاریک اسید، اولئیک اسید و لینولئیک اسید با آسفالتینها برهمکنشهای مختلفی برقرار میکنند. این برهمکنشها شامل پیوند هیدروژنی بین گروههای قطبی اسیدهای چرب و آسفالتینها، برهمکنشهای هیدروفوبیک توسط زنجیرههای آلکیلی اسیدهای چرب و برهمکنشهای π-π بین پیوندهای دوگانه اسیدهای چرب غیراشباع و حلقههای آروماتیک آسفالتینها میباشد. در نتیجه اسیدهای چرب همانند سورفکتانتها عمل میکنند و باعث افزایش پراکندگی مولکولهای آسفالین میشوند. |
کلیدواژه ها |
نفت خام، آسفالتین، روغن های خوراکی، اسیدهای چرب |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |