شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس گیاه Nepeta persica با استفاده از طیف سنجی جرمی
کد مقاله : 1029-IACC7
نویسندگان
محمود نصیری *
عضو هیات علمی گروه شیمی
چکیده مقاله
قدمه
جنس Nepeta از تیره نعنائیان (لامیاسه یا لابیاته) در فارسی "پونه سا" نامیده می شود و در ایران دارای 67 گونه گیاهی است، که اغلب آنها بومی ایران می باشند. Nepeta persica از جمله گونه های بومی ایران است. جنس پونه‌ سا از خانواده نعناعیان شامل گونه‌های دارویی با ارزشی است که در صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوانی دارد. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیب های شیمیایی موجود در اسانس پونه سای بود.
بخش تجربی
برگ‌های گیاه Nepeta persica در خرداد ماه 1402 جمع آوری و پس از تبدیل به قطعات کوچکتر، در سایه خشک گردیده و اسانس آن به روش تقطیر با آب بدست آمد . شمن محاسبه بازده اسانس ترکیبات تشکیل دهنده با استفاده از دستگاه های کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی و محاسبه شاخص بازداری مورد شناسایی قرار گرفتند.
یافته ها
نتایج نشان می‌دهد که در اسانس برگ، تعداد 19 ترکیب شیمیایی که شامل 46/93 درصد بود شناسایی گردید، که در میان آنها ترکیبات αa4،α7،βa7-نپتالاکتون (46/49 درصد)، αa4،α7،αa7-نپتالاکتون (18/14درصد) و اوکتان(10/13 درصد) اجزای متشکله عمده بودند. نتیجه اینکه نپتالاکتون به عنوان ترکیب شاخص، در اسانس برگ این گیاه، به میزان قابل توجهی یافت گردید.
نتیجه ‌گیری
با توجه یافته های پژوهش حاضر، ترکیبات شناسایی شده در اسانس برگ‌های گیاه نشان می دهد که از مجموع کل 46/93 درصد ترکیبات شناسایی شده، 3/67 درصد منوترپنوئید، 98/5 درصد سزکوئی ترپنوئید و 18/20 درصد ترکیبات آلیفاتیک می باشد. ترکیب نپتالاکتون در اغلب گونه های Nepeta دیده می شود.
کلیدواژه ها
روغن اسانسی، تقطیر با آب، پونه ایرانی، نپتالاکتون ، GC/MS.
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است